404-es és a 410-es státusz közti különbség

Hibás hivatkozás esetén általában a szerver 404-es státusz kóddal küldi ki az "oldal nem található" hibaoldalt. Ekkor tudja a Google, hogy ez egy olyan hivatkozás, amit nem kell neki menteni. Ám, ha ez a hivatkozás régen aktív volt, akkor a kereső még sokáig visszatér, hogy hátha csak átmeneti hiba miatt nem kapta meg az eredeti oldalt.

Amennyiben mi azt szeretnénk üzenni a Google-nek, hogy ez az oldal már nincs és okkal szüntettük meg, akkor a 404-es státusz helyett érdemes 410-es státuszt használni! Hamarabb fog kikerülni a kereső rendszeréből a hivatkozás.

A 404-es válaszkód jelentése Not found (nem található), míg a 410-es válaszkód jelentése Gone (elmúlt).

Eltávolítási kérelem

Arra is van lehetőség, hogy a hivatkozásokat még gyorsabban eltávolítsuk. Az alábbi oldalon külön megkérjhetjük a Google-t erre:
https://www.google.com/webmasters/tools/removals

Lágy 404

Nem közvetlenül ide tartozik, de talán érdemes megemlíteni, hogy létezik egy olyan fogalom, hogy lágy 404-es oldal. Amennyiben 200-as státuszt (OK) adunk válaszként egy olyan oldalnál, amely tartalma szerint a hivatkozás nem létezik, akkor a Google a mi 200-as státuszunkat felülírja, és 404-ként értelmezi.

Jó esetben felülírja! De nem biztos, hogy felismeri. Ez nekünk talán még rosszabb, mert ekkor beindexeli és ezután a keresések alkalmával a találati listán is viszontláthatjuk az „oldal nem található” hibaoldalunkat.

Azt gondolom, hogy ez egy könnyen javítható hiba! Ügyeljünk, hogy mindig helyes státuszokat használjunk! Hibás hivatkozás esetén sose adjunk 200-as választ!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.