A nagy Google doksi

A Google a találati listákat ezernyi szempont alapján építi fel. Komoly szerepet játszik ebben a mesterséges intelligencia, a bigdata és még ki tudja micsoda… a sok algoritmus mellett a teljes folyamatban szerepelnek emberek is, manuális tesztelők, akik a találati listákat értékelik. Majd az általuk adott elemzések segítségével tovább finomítják az algoritmusokat. Azaz, ezek a tesztelők, manuális weboldal minősítők (Page Quality Raters) nem közvetlenül a találati listákat javítgatják, hanem a segítségükkel alakítják az algoritmusokat, melynek közvetett hatása, hogy javulnak a találati listák.

A Search Quality Evaluator Guidelines (PDF, 18 MB) elnevezésű (belső?) dokumentum elsősorban ezeknek a tesztelőknek készült. Iránymutatást ad, hogy miként értékelhetik a weboldalakat.

A doksit valamikor 2013-ban tették közzé. Előtte is volt ennek egy neten keringő változata. Majd a Google úgy gondolta, hogy ha már úgyis kikerült, akkor jobb, ha ők teszik publikussá. Az viszont nem egyértelmű, hogy a tesztelők tényleg pontosan e doksi alapján dolgoznak, vagy csupán ez az eredeti lecsupaszított verziója. Mindenesetre az elérhető dokumentációt azóta többször is frissítették, jellemzően bővítik ilyenkor, jelenleg már több, mint 170 oldalas.

Ez egy kifejezetten hasznos, érdekes leírás! Ha szeretnéd tudni, hogy az On-site SEO témakörében mik fontosak, mire érdemes fókuszálni, akkor ezen a nem túl rövid irományon mindenképpen rágd át magad!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.