Adminisztrációs oldalak és a SEO

Vannak esetek, amikor azt szeretnénk, hogy a honlapot a Google egyáltalán ne ismerje, ne index-elje. Továbbá, hogy a kattintások után ne keletkezen referrer, hogy a Google-n kívül más se ismerje meg a honlapunkat. Jellemzően az adminisztrációs oldalak ilyenek.

Ezt én a .htaccess-ben az alábbi néhány sor megadásával szoktam elérni:

<ifModule mod_headers.c>
Header set x-robots-tag: noindex
Header set Referrer-Policy "no-referrer"
</ifModule>

Illetve a robots.txt-be is jelzem, hogy alapvetően ennél a honlapnál minden robotot elutasítunk:

User-agent: *
Disallow: /

Amennyiben nem a teljes (al)domainről beszélünk, akkor a robots.txt-t természetesen módosítani kell. Ám én nem szeretek nem publikus mappákat publikus helyen felsorolni. Vagy az adminisztrációs rész egy másik aldomian-on van, vagy inkább nem írok be semmit a robots.txt-be.

Szerintem ez már bőségesen elegendő. Ám néha előfordul, hogy még a HTML-be is beteszem a meta elmeket. Csak azért, hogy ne legyen hiányérzetem. Máskülönben nem szükséges, mivel a fentiek ezt már tartalmazzák.

<meta name="robots" content="noindex" />
<meta name="referrer" content="none" />

Egyéb módon már nem tudom jelezni, hogy nem szeretnék itt robotokat látni! (Anno lehetet még a robots.txt-ben is megadni noindex-et, de ma már nem.)

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.