Aláhúzás vagy kötőjel az url-ben?

Szerintem indokolatlanul sokszor merül fel webfejlesztők körében a kérdés, hogy az url-ekben aláhúzást (_) vagy kötőjelet (-) kell használni a szavak elválasztásánál? Sokáig ez valóban érdekes kérdés volt, de ma már nem az. Tényleg nem. Használj kötőjelet!

Miért a kötőjel?

  • Első és legfontosabb érv a kötőjel mellett az, hogy maga a Google is ezt javasolja. Sokáig ez nem volt ennyire egyértelműen leírva. Még a mai napig is számtalan blogbejegyzésnél olvasható, hogy a Google-nek nincs álláspontja. Sokáig valóban nem volt.
  • A második érv sokkal hétköznapibb. Könnyebb begépelni. Próbáltál már telefonbeszélgetésben nem IT-s ismerősnek elmagyarázni, hogy hogyan kell aláhúzást begépelnie? Nem egyszerű. A kötőjelet mindenki megtalálja.
  • Továbbá a domain neveknél engedélyezett a kötőjel, míg az aláhúzás nem. Elég rosszul nézne ki, ha az url-ben mind az aláhúzás, mind a kötőjel megtalálható lenne.
  • Végül... megnéztem, hogy a Google találati oldalán erre a kérdésre milyen url-ek jönnek fel. Az első tíz találat esetén nem volt aláhúzás.

Szerintem kijelenthető, hogy ma már tényleg nem annyira érdekes kérdés, hogy kötőjel vagy aláhúzás. Használjuk kötőjelet és akkor jó lesz!