Aláhúzás vagy kötőjel az url-ben?

Szerintem indokolatlanul sokszor merül fel webfejlesztők körében a kérdés, hogy az url-ekben aláhúzást (_) vagy kötőjelet (-) kell használni a szavak elválasztásánál? Sokáig ez valóban érdekes kérdés volt, de ma már nem az. Tényleg nem. Használj kötőjelet!

Miért a kötőjel?

  • Első és legfontosabb érv a kötőjel mellett az, hogy maga a Google is ezt javasolja. Sokáig ez nem volt ennyire egyértelműen leírva. Még a mai napig is számtalan blogbejegyzésnél olvasható, hogy a Google-nek nincs álláspontja. Sokáig valóban nem volt.
  • A második érv sokkal hétköznapibb. Könnyebb begépelni. Próbáltál már telefonbeszélgetésben nem IT-s ismerősnek elmagyarázni, hogy hogyan kell aláhúzást begépelnie? Nem egyszerű. A kötőjelet mindenki megtalálja.
  • Továbbá a domain neveknél engedélyezett a kötőjel, míg az aláhúzás nem. Elég rosszul nézne ki, ha az url-ben mind az aláhúzás, mind a kötőjel megtalálható lenne.
  • Végül... megnéztem, hogy a Google találati oldalán erre a kérdésre milyen url-ek jönnek fel. Az első tíz találat esetén nem volt aláhúzás.

Szerintem kijelenthető, hogy ma már tényleg nem annyira érdekes kérdés, hogy kötőjel vagy aláhúzás. Használjunk kötőjelet és akkor jó lesz!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.