ccTLD - Országspecifikus domainek előnyei, hátrányai

Avagy magyar honlaphoz magyar domaint! :-)

A domain végződéseket (a tld-ket) alapvetően kettő, illetve három csoportra szokták bontani:

  • Az országkód szerintiek (ccTLD), például a .hu, .de, .at, .uk stb.
  • Az általános végződések (gTLD), példuál a .com, .info, .net stb.
  • Illetve alkalmanként megkülönböztetik az új általános végződéseket (new gTLD), ezek köző tartozik a .website, .life, .art, .icu stb.

Domain választásnál számtalan szempontot érdemes figyelembe venni. Ezek közül az egyik a végződés. Ha kizárólag magyar nyelvű oldalt építünk, elsősorban magyar közönségnek, magyarországi keresésekre számítunk, akkor érdemes a .hu végződést választani.

Több helyen is olvasható, hogy ha csak nagyon-nagyon kis mértékben, de előnyt jelent az országspecifikus domain végződés helyi keresések esetén.

Ám, ami itt előny, az a másik oldalon hátrány. Nemzetközi piacon, angolnyelvű oldallal nem előnyös a . hu végződés. Bár, azt gondolom ez is csak nagyon-nagyon kis mértékben jelent hátrányt.

Igaz, a ccTLD-k között van már számtalan kivétel, amelyeket a Google is általános végződéseknek tekint. Mivel sokan elkezdték használni a jól hangzó végződéseket, így a Google átértékelte azokat. Például IT-s témában számtalan szolgáltatás használ .io végződést. (ami a Brit Indiai-óceáni Terület végződése)

Arra viszont figyelni kell, hogy nem minden végződést regisztrálhat be akárki. Ezt a .hu végződésnél aztán tényleg nagyon komolyan veszik, de ugyanúgy a .ca (Kanada) végződést sem lehet kanadai kötődés nélkül beregisztrálni.

A domain végződések között érdemes szemezgetni, több alkalmas arra, hogy különböző kreatív szójátékokban használjuk őket!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.