Számít-e a domain regisztráció hossza?

Több helyen olvasható, hogy a Google figyelembe veszi azt is, hogy az adott domaint milyen hosszú időre vásárolta meg a tulajdonosa. Igaz, hasonlóan sok helyen meg az olvasható, hogy nem számít. Valami olyasmi megfontolás van e elképzelés mögött, hogy ha megvásároltad sok évre, akkor azt komolyan gondolod.

Egy árnyaltabb megközelítés azt mondja, hogy a Google nem előnyként tekint erre, hanem azt vizsgálja, hogy mennyi negatív elem van a honlappal kapcsolatban? Egy-egy negatívum nem számít. Csak akkor kapsz büntetést, ha ezekből több összejön. És ezeken lehet elvileg javítani a hosszabb domain foglalással.

Nekem ez továbbra is ellentmondásos. Egyszerűen nincs párban egy seo tunning ára és egy 10 éves .com domain regisztráció ára. Aki tudatosan keresi a nem megengedett negatív kiskapukat, azt nem hiszem, hogy a 10 éves domain regisztráció különösen megterhelné.

A .hu domain végződés sajátossága

E blog olvasói között gondolom jelentős számban vannak .hu domain tulajdonosok. Számukra van egy kifejezetten jó hír. A .hu végződés az valóban egy hungarikum, számtalan pozitív és negatív sajátosságával együtt. Például a lejárat másként működik, mint a többi végződés esetén. Első körben két évre lehet csak regisztrálni, majd utána évente lehet plusz egy évre hosszabbítani. Így .hu esetén a címben feltett kérdés nem merülhet fel.

További domain végződések

A .eu esetén létezik lejárat, de az elvileg nem publikus. Az persze más kérdés, hogy a Google hozzáfér-e olyan adatokhoz, amelyhez mások nem. A .com és még további nemzetközi végződés esetén viszont a publikus whois adatok között szerepel a lejárat. Így akár figyelembe is vehető.

Csak emiatt én nem vásárolnék hosszabb időre domaint. Amennyiben nemzetközi piacon mozogsz, akkor érdemes átnézned a fő konkurenciádat és megnézni, hogy az ő esetükben milyen távoli a lejárat. Ha azt látod, hogy többen vannak, akik hosszútávra kifizették a domaint, és neked is célod a hosszútávú működés, akkor viszont valóban megfontolandó a hosszabb domain megújítás!

Érdekességképpen megnéztem most néhány nagy nevet. A google.com másfél év múlva jár le, a youtube.com egy év múlva. A facebook.com kilenc év múlva, wikipedia.org öt év múlva, amazon.com három év múlva. Tényleg nagyon változó lejáratok jönnek elő, ha a nagyokat vizsgáljuk.

A whois adatokhoz többek között a domdom-os domain keresőben is hozzáférsz. Keress rá az adott domain-re, majd a domain név mellett megjelenő információs ikonra kattintva feljön az adott whois adat.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.