Dupla meta robots direktíva

Talán az is egy érdekes kérdés, hogy mi történik akkor, ha a weboldalunk HTML kódjában valamilyen hiba okán többször szerepel a meta robots direktíva? Azt gondolom, hogy nem mondható ez gyakori hibának, és szerencsére a legtöbb SEO ellenőrző eszköz észre is veszi, ám mégis érdemes kitérni erre is, mert ha mégiscsak előfordul, és azt hosszabb ideig nem vesszük észre, akkor abból akár komoly problémánk is lehet.

A Google hivatalos blogja szerint ilyenkor a két paraméter kombinációját veszi alapul. Abban az esetben, ha konfiktus áll fenn, akkor pedig a szigorúbb feltételt veszik figyelemben.

Azaz, hiába van a kód elején egyszer egy <meta name="robots" content="index "/> tag, ha valahol a végén szerepel egy noindex-es verzió, akkor a Google nem fogja index-elni az adott oldalt. Természetesen ugyanez a jelenség áll fenn akkor is, ha a noindex nem meta tag, hanem http header-ként szerepel.

Jellemzően ilyen hiba akkor fordulhat elő, ha különböző rosszul beállított (SEO) plugin-nal tűzdeljük tele a Wordpress-ünk. Ha a Google Search Console-ban azt látjuk, hogy indokolatlanul van néhány oldalunk kizárva a „Kizárva egy „noindex” címke miatt”, akkor érdemes megnézni, hogy talán a fenti esettel állunk-e szemben?

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.