Favicon, mint keresőoptimalizálási tényező?

Az online SEO elemző eszközöknek legalább a kétharmada megnézi, hogy tartozik-e az oldalhoz favicon, és ha nem, akkor azért mínusz pont jár. Azt értem, hogy a favicon megléte az manapság már kötelező elvárás bármely honlap esetén. Ám azt nem látom, hogy SEO témakörébe miért került be ennyire szorosan. Szerintem indokolatlanul.

Ilyen kérdéseknél mindig felmerül bennem, hogy vajon, ha van két hasonló osztályzatú weboldal a Google rendszerében, az egyik a favicon-t leszámítva egy kicsivel nagyobb pontszámot kapna a keresőtől, de mivel nincsen favicon, emiatt mégiscsak hátrébb kerül, az amúgy gyengébb, de favicon-nal rendelkező konkurens weboldallal szemben? Nem hiszem, hogy ilyen előfordulhat.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem minimális elvárás minden webfejlesztőtől a favicon elkészítése!

Amire érdemes figyelni favicon készítés közben

A favicon.ico ne csak egy méretben tartalmazza az emblémánkat, hanem több méretben is. Az előbbi miatt a fájl mérete nagyobb lehet, így gzip-pel adjuk a böngészőknek, amennyiben lehetséges.

A HTML forrásba tegyük a favicon.ico hivatkozását, még akkor is, ha a gyökérkönyvtárban van az ikon, ahogy tegyük be az "apple-touch-icon" ikonok linkjeit is a html forrásába. A HTML forrás nem ezek miatt lesz hosszú. Igaz, itt meg kell jegyezni, hogy a Google oldalak forráskódjában szinte semmi ilyesmi nem található.

Az már nehezebb kérdés, hogy mely méreteket érdemes használni? Én szeretek minél többet használni, hogy a különféle kijelzőkkel rendelkező mobilokon is a lehető legjobban nézzen ki az embléma. Ám ez egyéni mérlegelés kérdése. Nincsen kőbevésett szabály.

És mint oly sok mindenre, erre is van már online ellenőrző, ami a fentieket is vizsgálja. A méreteket a legtöbb esetben én az általuk adott vizsgálat alapján határoztam meg.

De közben mi is…

Miután leírtam a szöveg elején, hogy mennyire furcsállom, hogy a SEO elemző eszközök lepontozzák azon oldalakat, amelyeknél nincs favicon, meg kell jegyeznem, hogy a DomDom honlapépítő alkalmazásban is van egy SEO tippek nevű menüpont, ahol természetesen nálunk is megtalálható a favicon ellenőrzés. Azt hiszem, hogy pontosan ugyanazért, mint másoknál.

Tényleg nincs köze a SEO-hoz, de tényleg annyira minumum elvárás, hogy igenis kell, hogy legyen!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.