Hibás linkek felkutatása

Azt gondolom, hogy nem kell hosszan magyarázni, hogy a hibás hivatkozások nem jók. Senkinek. Sem a honlap tulajdonosnak, sem a honlap látogatóinak, és persze még a Google sem fogja szeretni. Ennek ellenére mégis elő szoktak fordulni. :) Így hát érdemes felkutatni és javítani a hibás linkeket!

Ha a Google találja meg, akkor a Search Console-ban fog majd figyelmeztetni. Lefedettség > Kizárva > Nem található (404) Egy probléma van csupán a Search Console-lal, hogy erősen késésben van. Honlaponként változó, de mindenképpen csak napokkal később láthatjuk, ha a keresőmotor hibát talált. És sajnos hiba javítása után még hosszú ideig a Search Console jelezni fogja, hogy hiba volt.

Kisebb honlapok feltérképezéséhez a Screaming Frog SEO Spider egy kiváló eszköz. 500 oldalig ingyenes, kisebb honlapok esetén ez elegendő lesz. Sajnos webshop-ok esetén ezt a számot könnyen átléphetjük, ha minden termék megkapta a maga aloldalát.

A program használata rendkívül egyszerű, megadjuk az induló url-t és utána folyamatosan beolvassa a teljes tartalmat. Alap SEO-val kapcsolatos adatokat kigyűjt közben, title tag, description, képeknél alt attribútum. Kiszúrhatunk különféle anomáliákat is, felesleges átirányításokat vagy nem utolsó sorban hibás hivatkozásokat.

Egyszerű, nagyszerű, érdemes alkalmanként használni! Megnézni, hogy egy-egy átalakítás következtében valahol nem maradt hibás hivatkozás a honlapunkon?

Hibás linkek vs hibás url-ek

Végül fontos még egy félreértést tisztázni. Nem az a gond, ha egy-egy url-re 404-es hibaoldalt kapunk. A probléma az, ha ilyen url-ekre hivatkozunk.

Talán érdemes még egyszer kiemelni, hogy minden link, amire a felhasználó kattinthat és 404-re visz, az a gyenge oldalminőség jele, és így ez kerülendő.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.