Képek méretének csökkentése

Ha a technikai keresőoptimalizálásról van szó, akkor szinte az elsők között előkerül az oldal betöltődési ideje, illetve a letöltött kilóbájtok nagysága. Szerintem ez az egyik legegyszerűbben javítható hiba, ráadásul valóban nagymértékben csökkenthető az oldal mérete, amennyiben a képeket előtte egyáltalán nem optimalizálták. Mindenképpen érdemes foglalkozni a témával!

Számtalan kiváló eszköz van, amely a segítségünkre lehet.

  • Kézenfekvő megoldás a GTmetrix, amit amúgy is szeretettel használunk. Az oldal elemzése mellett előállítja nekünk a kisebb méretű fájlokat is.
  • Egy másik kedvencem a Website Speed Test - Image Analysis Tool. Szerintem a sok képoptimalizáló eszköz közül az egyik legjobb. Beírod az url-t és átvizsgálja az összes képet az oldalon, majd letöltheted egyesével a kép optimalizált verzióját. A GTmetrix-hez hasonlóan ez is egy hasznos és gyakran előkerülő eleme az eszköztárunknak.
  • Egy szintén említésre érdemes versenyző az Optimizilla. Erősége, hogy a kép feltöltése után állíthatom a minőséget. A minőséghez tartozó érték módosítása után a rendszer újra generálja az optimalizált képet és azonnal megnézhetem, hogy a képminőség mennyivel romlott.
  • Személy szerint a konzoltól nem riadok különösebben meg, így számomra ez is opció. Konkrétan a Grunt + imagemin kombót használom. Kényelmes, egy teljes mappát könnyedén tudok vele optimalizálni, megúszva ezzel a feltöltést, majd a böngészőben való letöltés maceráját.

Ezen eszközök használata mindenképpen ajánlott, ám ügyelni kell arra, hogy nehogy túlzásba essünk! A képek mértének csökkenés csak minimális mértékben csökkentse a minőséget! Én gyakran szeretek túlzásba esni... Mint, minden másban, itt is keressük az egészséges egyensúlyt!

Ügyeljünk arra, hogy ne a böngészővel méretezzünk át képeket! Nyissuk meg azt a képszerkesztőt és méretezzük át mi egyszer! Sokan legyintenek, hogy mit számít ez… valóban nem sokat, de ha ennyire egyszerűen tudunk javítani valamin, akkor azt miért ne csináljuk meg?

Ám ne várjunk csodát! Ha csak ennyit teszünk meg, akkor nem fogunk előrébb kerülni a találati listán. Tekintsünk erre a feladatra, mint kötelező minimum!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.