Linkek visszautasítása

A Search Console-ban a Linkek menüpontnál megnézhető, hogy mely oldalak hivatkoznak ránk. Általában elmondható, hogy minél hosszabb a lista, annál jobban örülünk. Általában ez igaz.

Ám néha megjelenhetnek ott kétes weboldalak. Olyanok is akár, amelyeken az oldalunkra egyáltalán nincsenek linkek. Vagy ha volnának is, akkor sem örülnénk neki. Igazából nem tudom, hogy egy erotikus társkereső oldalnak miért jó, ha azt hazudja a Google-nek, hogy linkel ránk? Ám az biztos, hogy akármi is az ok, nekünk ez nem jó.

Szerencsére van lehetőségünk arra, hogy a Google-t megkérjük, hogy ezeket a linkeket vegye figyelmen kívül. A Google Disavow Links segítségével eltávolíthatjuk ezeket a linkeket. Az eszközt itt éred el: https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links

Egy sima szöveges fájlt kell feltölteni, amelyben fel vannak sorolva az elutasítandó linkek, illetve a linkeket tartalmazó domainek. Ám, mint ahogy azt a Google is kiemeli, vigyázzunk ezzel a szolgáltatással, mert akár árthatunk is a saját oldalunknak!

Igazából nem tudom, hogy mennyire fontos ez. Szeretném hinni, hogy a Google felismeri az egyértelműen spam jellegű oldalakat és amúgy is figyelmen kívül hagyja. Bár, ha így lenne, akkor miért jelene meg az én listámban? Másik oldalról a backlinkek nézegetése közben mégiscsak jobb, ha azokat látjuk, ahonnan valóban kapunk linkeket. Meg hát… aki korpa közé keveredik… ne keveredjünk korpa közé!

Amúgy lehet, hogy mindez teljesen felesleges

Utólagos kiegészítés. Most olvastam, hogy John Mueller kifejezetten azt javasolja, hogy nem kell használni ezt a szolgáltatást. Azokért a linkekért, amit nem mi hoztunk létre, azért nem vagyunk felelősök, így azért a Google nem is fog büntetni minket. A fene tudja. Az tény, hogy ahol én anno használtam, ott a kétes linkek csak nagyon-nagyon sokára tűntek el a Linkek oldalról, nem is igazán tudom, hogy ennek hatására, vagy csak a Google dobta ki őket az én közreműködésemtől függetlenül.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.