Sitemap formázása

Azt gondolom, hogy a sitemap.xml-ek, vagy ahogy magyarul hívjuk őket a webhelytérképek, kifejezetten hasznos elemei a honlapnak. Egy mondatban megfogalmazva ez egy url lista, amelyet a keresőnek összegyűjtünk, hogy tudja milyen url-eket szeretnénk, hogy index-eljen. Ha technikai SEO-val foglalkozunk, akkor nagyon hamar találkozunk ezzel. Ha helyesen építjük fel ezt az XML fájl-t, akkor egy kifejezetten hasznos segítség a Google-nek, hogy minél pontosabban térképezzel fel a honlapunkat.

Tehát ez az XML fájl kifejezetten a keresőmotoroknak készülnek, de mégis egyre több helyen jön szembe velem, hogy ezeket az XML fájlokat a webfejlesztők megformázzák. Addig-addig néztem ilyen megformázott webhelytérképeket, míg aztán én is arra jutottam, hogy ezentúl formázott verziókat használok. Ennek az oldalnak a sitemap-je itt nézhető meg.

Technikai megvalósítás

Ha egy XML-t nem formázunk meg, akkor a böngésző ki is írja, hogy „Ehhez az XML-fájlhoz nem tartozik stíluslap-információ. A dokumentumfa az alábbi.”

Ahhoz, hogy megformázzuk az XML-ünket egy másik XML fájlt kell készíteni, ez volna az a stíluslap információ, amelyre hivatkozunk az előbbiben:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><?xml-stylesheet type="text/xsl" href="/sitemap.stylesheet.xsl"?>...

Maga a stíluslap pongyolán megfogalmazva egy xhtml fájlhoz hasonlítható XML fájl némi kiegészítővel. Valójában elég sok kiegészítéssel: változók, elágazások, ciklusok és különféle függvények. A pontosság kedvéért ez egy XLS fájl, amely a Extensible Stylesheet Language rövidítése, magyarul bővíthető stíluslap nyelv.

Ennek az oldalnak a webhelytérképéhez tartozó stíluslap itt nézhető meg. Aki egy kicsit foglalkozott már bármely programozási nyelvvel, annak valószínűleg nem fog gondot okozni megérteni a szintaktikát.

Hasznosság?

Elhelyeztem benne egy linket, de legjobb tudomásom szerint ez a link semmit sem ér keresőoptimalizálási szempontból. Sőt valószínű, hogy az egész sitemap.xml formázásnak nincsen seo haszna. Ez inkább csak keresőoptimalizálással foglalkozó szakembereknek lehet hasznos, könnyebb átlátni így az xml-t, mint formázás nélkül. Igaz, ez azért erősen megkédőjelezhető. Meg lehet írni róla egy posztot, benne sokszor leírva, hogy keresőoptimalizálás. :)

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.