Szükséges-e a szabványos HTML kimenet?

Röviden válaszolva: Nem, nem szükséges.

Sokszor felmerül kérdésként, hogy keresőoptimalizálás szempontjából számít-e valamit, hogy a HTML felépítése helyes-e vagy sem? Hogy a honlapunk felépítése megfelel-e a W3C szabványnak vagy sem? Azzal együtt, hogy én kifejezetten törekszem arra, hogy megfeleljek a különféle szabványoknak, egyértelműen azon az állásponton vagyok, hogy semmit sem számít!  Egy átfogó konkurencia vizsgálat során ezt is vizsgáljuk. És csak azért vizsgáljuk, mert számtalan automatikus seo audit vizsgálja. Az én tapasztalatom is az, ami a seo szakértők nagyon-nagyon nagy többségének a tapasztalata, hogy egyáltalán nem számít. Számtalan keresőoptimalizálásban nagyon erős oldal ezernyi kisebb-nagyobb HTML hibával nagyon szépen szerepel a találati lista legelején.

Higgyük el, hogyha a Google Chrome meg tudja jeleníteni a weboldalt helyesen annak ellenére, hogy a HTML nem szabványos, akkor a Google kereső motor is tudja értelmezni ugyanazt a HTML-t! Hogy egészen pontosak legyünk, a Googlebot az aktuális Chrome-t használja feltérképezésre.

Ha a HTML felépítése nagyon rossz, akkor természetesen javítani kell. Láttam már össze-vissza gányolt kódot, amelyben valahogy a végén két különböző title tag szerepelt a kimenetben. Az ilyen hibákat mindenképpen ki kell javítani! Viszont, ha a section elemben nem szerepel h2-h6 valamelyike, akkor azt a figyelmeztetést nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk. Ahogy még nagyon sok hasonlóan kevésbé fajsúlyos észrevételt...

Természetesen érdemes alkalmanként megnézni, hogy ezzel a kérdéssel hogyan is állunk? És ha valamit nagyon könnyen javíthatunk, akkor miért ne javítanánk? Apró elgépelések, vagy félig kitörölt, nem használt elem bármikor bennmaradhat, amelynek javítása valóban egyszerű, és ezek javítása az összképet pozitív irányba módosíthatja. De még véletlenül se várjunk ettől seo javulást!

Az egyértelmű, hogy a Google a saját oldalain sem nagyon törődik a különféle szabványokkal. Viszont ami számomra érdekes volt, hogy a Nu Html Checker nem elemzi ezt nekünk: https://validator.w3.org/nu/?doc=https://www.google.com/ Egyszerűen ez a link átdob a keresőre. Ha a kereső forráskódját átmásoljuk a validátornak, akkor természetesen azt látjuk, hogy a Google tényleg egyáltalán nem törődik azzal, hogy megfeleljen ennek az ellenőrzésnek!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.