Amit a meta referrer-ről tudni érdemes

A meta elemek közül egy ritkábban használt, de annál érdekesebb elem a referrer. Ezzel a meta elemmel nem a keresőknek, hanem a böngészőknek üzenhetünk. Megadhatjuk, hogy a külső hivatkozásokra kattintva a referrer érték miként legyen átadva. (A http kérés fejlécében a referrer az az érték, amely megmutatja honnan érkezett a látogató, mi a hivatkozás?)

Az alábbi lehetőségink vannak

none: Azt mondjuk a böngészőnek, hogy ne adja át a referrer-t. Ez például adminisztrációs felületen hasznos lehet. Vagy egyéb nem publikus oldalak esetén.

none-when-downgrade: Megadhatjuk, hogy https-t használó oldalunkon a https-es linkeknek adjuk át a referrer-t, míg a http-s linkekhez meg ne. Ennek a hasznát én még nem találtam meg. Sosem használtam ezt az opciót. Vagyis sokszor használjuk. Mert ez az alapértelmezett érték. És azért ismerkedünk meg ezzel az egésszel, hogy ettől eltérhessünk!

origin: Ezzel a beállítással megadhatjuk, hogy böngésző ne adja át a teljes url-t, hanem csak a domain-t. Ezt többen használják. Többek között a Google is. Melynek hála sajnos nem tudhatjuk, hogy pontosan milyen kulcsszóval, kifejezéssel kerestek rá az oldalunkra, csupán azt tudjuk, hogy a Google-ből jöttek. (Mondjuk, azt nem tudom, hogy miért, a Google ezt annyira fontosnak gondolja, hogy a forráskódban kétszer is szerepel ez.)

origin-when-cross-origin: Igazából még erre az opcióra sem volt sosem szükségem. Leegyszerűsítve, amennyiben a hivatkozás megfelel a cross-origin-nak, akkor a teljes cím lesz átadva, máskülönben csak az origin.

unsafe-url: Ebben az esetben mindig elküldi a rendszer a teljes url-t. Publikus oldalak esetén én ezt szoktam használni. Nekem is hasznos az, ha más honlaptulajdonosok azt látják, hogy a látogatók tőlem jöttek.

Természetesen előfordulhat az is hogy a böngésző úgy dönt, hogy ezt nem veszi figyelembe, például privát mód esetén. Normál esetben a tapasztalat azt mutatja, hogy a böngészők a fentiek szerint működnek, így érdemes használni ezt a meta elemet!

Referer és a referrer

Zárszó után egy rövid komikus kitérő. Angolul helyesen referer-nek kell írni, ám egy gépelési hiba miatt a HTML szabványba két R-rel került be. Még nagyon-nagyon sok évvel ezelőtt. És azóta is így használjuk. És sejthetően nem is lesz ez kijavítva. Azzal együtt sem, hogy semmi nem indokolja, hogy hibásan használjuk, csupán az, hogy már régóta hibásan használjuk.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.