Feltérképezési anomália

Elöljáróban, ez a poszt inkább csak egy morgás a részemről. Sajnos használható információt nem fogok tudni szolgálni e indexelési hibáról.

A Search Console egyik hasznos része a Lefedettség menüpont. Például egy technikai SEO audit során szinte az elsők között nézünk be ide. Számtalan hasznos információt tudhatunk meg arról, hogy a Google mit lát a honlapunkból? Miket indexelt le, miket nem? És azokat miért nem?

Igen ám, de a Kizárva rész egyik pontja az, hogy „Feltérképezési anomália”. A Search Console súgója szerint „Meg nem határozott anomáliát észleltünk az URL lekérése során. Ez 4xx vagy 5xx szintű válaszkódot jelenthet.” Hát köszi, ez a magyarázat ugyanúgy semmit nem mond, mint ahogy már a hibatípus neve sem. Most komolyan! A Google nem tudja, hogy miért zár ki egy oldalt? Az, hogy én nem tudom, hogy mi a Google baja az még oké, de hogy ők sem?

Mik lehetnek ezek a feltérképezési anomáliák?

Például, ha sokáig egy url-hez tartozik egy valós oldal, majd egy ideig 301-es átirányítás, végül 404-es hibaoldal, akkor az már anomália. Ha egy oldal sokáig noindex-en volt, majd utána 404-es hibaoldal, az szintén anomália. Ami különösen zavar, hogy ahelyett, hogy a Google néhány hét/hónap után elfelejtené ezeket az oldalakat még hosszú ideig ott éktelenkednek a feltérképezési anomáliák között.

Egy másik típusú hiba meg például az, hogy egy .php kiterjesztésű fájl 301-es átirányítást csinál egy .jpg képre. Ezt az esetet hosszan vizsgáltam, de tényleg csak ennyi a jelenség, ebben nem volt több, és ez is feltérképezési anomáliát hozott.

Egy technikai SEO audit során általában végignézem, hogy milyen url-ek vannak az anomáliák között. 100%-ban nem merem azt mondani, hogy biztosan nem kellenek nekünk azok az url-ek. Még akkor sem, ha az esetek túlnyomó többségében azok az url-ek valóban nem kellenek nekünk.

Én kifejezetten örülnék neki, ha a Google a későbbiekben további hibatípusokat vezetne be, és sokkal jobban pontosítaná, hogy egy-egy hiba esetén mi a valódi baja? Illetve annak is örülnék, ha néhány hétnyi/hónapnyi 404-es, vagy 410-es hibaoldal után az url-t végleg elfelejtené.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.