Sitemap elemei

Én szeretem használni a sitemap-okat. Tapasztalataim alapján kifejezetten segíti a honlap pontos feltérképezését! Ha esetleg hiányzik nálad, akkor azt mindenképpen érdemes pótolni!

Felmerül a kérdés, hogy pontosan a webhelytérkép mely elemeit érdemes megadni?

Webhelytérkép elemei a szabvány szerint:

  • loc – Az oldal url-je. Kötelező.
  • lastmod – Az oldal utolsó módosításnak dátuma. Opcionális.
  • changefreq – Milyen gyakran változik az oldal? Opcionális.
  • priority – Ennek az url-nek a prioritása a többi url-hez képest. Opcionális.

Ahogy ennél az oldalnál is, én beteszem a changefreq és priority tag-eket is. Jelentősége nincs. Emiatt is, közel konstans értékekkel töltöm csak fel. Már számtalan helyen olvastam, hogy ezeknek nincsen semmi jelentőségük, a Google egyáltalán nem veszi figyelembe.

Egy cikkben olvastam, hogy valójában a lastmod értékét sem veszi figyelembe a Google. Vagyis a legtöbb esetben nem veszi figyelembe. Az indoklás is sokatmondó, legtöbb esetben a honlapkészítők szörnyű munkát végeznek, így jobban jár a Google, ha nem is veszi figyelembe. Ám egy másik cikkben meg azt olvastam, hogy figyelembe veszik.
A fene tudja. :)

A tapasztalatom nekem pozitív, én frissítés esetén elküldöm a Google-n a módosult sitemap-eket, és a Google azt fel szokta rendszeresen dolgozni, majd szerintem a friss lastmod érték alapján térképezi fel a módosult honlapot!

Többnyelvű honlapok webhelytérképei

Érdemes még kitérni arra, hogy mit csináljunk a többnyelvű honlapokkal? Miközben a Google a szabványból csupán a loc-t ajánlja, addig azt javasolja, hogy minden url-hez tegyük hozzá az összes nyelvi verzióját is. Erre szolgál a xhtml:link tag. Elsőre nekem ez egy kicsit redundásnak tűnik.

Ám ha megnézzük a Google saját webhelytérképeit, akkor azt látjuk, hogy ezzel ők nem vicceltek.

Nem tudom... mindenki eldöntheti, hogy mennyire tartja fontosnak kiemelni a nyelvi változatokat? Többnyelvű oldalak esetén én beteszem a plusz sorokat, de egyáltalán nem vagyok meggyőzödve, hogy ez bármilyen előnnyel is járna. Mindenesetre az tény, hogy ezt a Google ajánlja, így abból baj nem lesz, ha ennek megfelelően építem fel a webhelytérképeimet. Illetve a fenti okokból ugyanezt ajánlom másoknak is!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.