Törött linkek javítása

A gyakran használt, ám kevésbé hatékony linképítési módszer sokszor úgy néz ki, hogy írunk egy levelet egy másik honlap tulajdonosának: Nézd, itt van a mi oldalunk, szerintünk van annyira jó, hogy te is hivatkozzál rá! Persze ezt ennél sokkal cizelláltabb formában érdemes megírni. Ám akármennyire is szépen fogalmazzuk meg az ilyen típusú kérésünkre legtöbbször vagy nem kapunk reakciót, vagy pedig elutasítást kapunk.

A hatékonyságot jelentősen tudjuk növelni azzal, ha ajánlunk valamit. Erre a legkézenfekvőbb felajánlás a mi honlapunkról egy link az ő honlapjára. Legtöbbször a linkcsere az egy mindkét félnek hasznos konstrukció.

Ám ajánlhatunk a másik honlaptulajdonosnak hibajavítást is. Erről szól a törött link javítása. Angolul ezt a módszert broken link building-nek szokás nevezni.

A törött linkek javításának módszere

A módszer lényege, hogy témában illeszkedő honlapokon törött linkek keresünk. Olyan hivatkozásokat, amelyek nem létező vagy egyéb hibaoldalakra viszik a látogatókat. Majd ha találunk ilyet, akkor szólunk a honlap tulajdonosának. A hibás hivatkozás helyett javaslunk egy másik hivatkozást, amely példának okáért éppen a saját honlapunkhoz tartozik.

Ha szükséges, akkor akár alakítunk a tartalmon, vagy új oldalt készítünk. A lényeg, hogy releváns oldalt tudjunk felajánlani! Ez egy nagyon fontos eleme a módszernek. Valójában pont emiatt működik. Senki nem szereti, ha a honlapján törött linkek vannak, ha mi fel tudunk ajánlani a honlap tulajdonosának egy egyértelműen helyes alternatívát, akkor neki a csere egyértelműen nyereséges. Ahogy nekünk is!

Törött linkek keresése

A kérdés az, hogy hol találunk ilyen törött linkeket? Kézenfekvő megoldás az, hogy ha netezés közben találunk egy hibás hivatkozást, akkor pörgessük át, hogy van-e olyan oldalunk, ahová beleillene az adott téma. Ám ez persze sokszor azért nem ilyen egyszerű.

Érdemes különféle eszközökkel átvizsgálni azokat az oldalakat, amelyek potenciálisan esélyesek. Illetve érdemes átnézni, hogy a konkurenciának honnan vannak linkjei és azokat az honlapokat is felvenni a potenciális esélyes honlapok közé.

Én az alábbi eszközök segítségével szoktam törött linkeket keresni:

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.